Family Package

De DucoWall is een lamellenwand die gedefinieerd is in een Family Package. Een Package is een Revit Project (template) met daarin de verschillende Types vooraf ingeladen. For the DucoWall we use a System Family. System Families System Families in Revit zijn Families die voorgedefinieerd worden in Templates en Projects. Het is mogelijk om zelf eigen Types aan te maken in een System Family maar enkel in een Template of een Project. Voor de DucoWall wordt gewerkt met Curtain Walls. De Curtain Wall maakt gebruik van een Basic Wall en van Mullions (steunprofielen).

Voor elk lamellentype, een package is voorzien met daarin de verschillende steunprofielen. Er zijn 3 Types gedefinieerd voor elk lamellentype: lamellen en steunprofielen, allen lamellen, en alleen steunprofielen. Op deze manier krijg je een correcte visuele voorstelling van de lamellenwand.

Zoals u kan zien in bovenstaande afbeelding is het mogelijk om de combinatie van lamellen en steunprofielen te plaatsen. Dit laat toe om een project uit te werken en om de noodzakelijk hoeveelheden in Schedules (oppervlakte lamellenwand en steunprofiellengtes) te bekomen. Als je daarenboven ook een volledig correcte visuele weergave wenst dan moet je de wand ontdubbelen in 2 Types: de lamellenwand met enkel de lamellen en de curtain wall met enkel de steunprofielen. In de combinatie van lamel en steunprofiel splitst Revit elke lamel en elk steunprofiel. Later meer hierover.

Indien je System Family Types wenst te transfereren van Project naar Project of van een Template naar een Project, gebruik dan de ‘Transfer Project Standards’ tool in Revit. Volg daartoe volgende stappen:

• Open het Project naar waar je de System Families wil laden (doelproject).
  • Open in dezelfde Revit application de Package (bronproject).
  • Maak het doelproject actief (in een Project View)
  • Manage <Transfer Project Standards <Copy from: Selecteer de Package (het bronproject).

Voor de DucoWall, selecteer ‘Curtain Wall Types’. Dit zal alle noodzakelijk Families, Types en Instellingen in uw project inladen.

Dit zorgt ervoor dat alle Types curtain wall ingeladen worden in uw project. U kan er evenwel ook voor opteren om enkel een specifiek type Curtain Wall in te laden door copy/paste te doen.

Plaatsing Curtain Wall

Om een Curtain Wall te plaatsen, ga met de Project Browser naar Walls - Curtain Wall en selecteer het Type dat je wenst te plaatsen als een instance daarvan. Rechterklik en selecteer 'Create Instance'. Nu het commando actief is kan je het 'level' selecteren waarop je de Wall gaat plaatsen (standaard neemt het de level over van de View - View Reference Level). De gebruiker kan de hoogte van de curtain wall aanpassen door het selecteren van een Tope Constraint Level of door 'unconnected height' te kiezen voor de Base Constraint Level. De gebruiker kan dit ten alle tijde wijzigen voor elke instance van de wall in het properties window van de Curtain Wall.

Afhankelijk van de richting waarin getekend wordt, wordt het steunprofiel en de lamel anders geplaatst.

Wanneer een Curtain Wall geplaatst wordt dan is het mogelijk dat volgende boodschap verschijnt 'Could not create integral wall sweep for wall instance. Sweep position is outside of its wall '. Dit mag gewoon genegeerd worden. Het heeft te maken met de definitie van de Basic Wall. De Curtain Wall bestaat uit een Basic Wall (de lamellen) en Mullions (de steunprofielen). Dit verdient evenwel geen verdere aandacht.

Wanneer een instance geselecteerd wordt dan kunnen de instance waarden aangepast worden. In het Properties Window kan de Base Constraint, Offset en de Top Constraint teruggevonden worden. You can also customize the statement as desired. This causes the distribution of the support profiles to be different (with Vertical Grid) or the separation of the support profiles (at Horizontal Grid). In the Type Properties you can see the properties here.

Wanneer de hoogte van een instance aangepast wordt dan kan het zijn dat er een Autodesk Revit warning verschijnt 'Could not create integral wall sweep for wall instance. Sweep position is outside of its wall.'. Dit is identiek aan de vorige boodschap, maar eerst klik op 'OK' om verder te gaan. Het mag daarna genegeerd worden.

Curtain Wall Properties

De Curtain Wall heeft een aantal karakteristieken die customised kunnen worden door de gebruiker. Dubbelklik op een Type in de Project Browser of selecteer 'Edit Type' op een instance en volgende properties worden getoond:

De meeste ervan kunnen niet door de gebruiker gewijzigd worden, maar onderstaande wel:

• Vertical Grid: dit bepaalt de positie van de steunprofielen.
  • Layout: Maximum Spacing or Fixed Distance. At Maximum Spacing, the spacing of support profiles will be smaller or equal to the value of the Spacing parameter. With Fixed Distance, the spacing will be fixed value to the Spacing Parameter.
  • Spacing: Dit is de afstand tussen de steunprofielen. Het hangt af van het type steunprofiel. Standaard, de maximale spacing voor lamellen en steunprofielen in bepaald door de documentatie van Duco Projects. De waarde mag kleiner genomen worden en wordt aan de gebruiker overgelaten
  • Horizontal Grid: Dit bepaalt de lengte van de steunprofielen
  • Layout: Zie hierboven
  • Spacing: Dit is ingesteld op de maximale waarde voor de steunprofielen. Dit kan aangepast worden indien gewenst.

Aanpassen Curtain Wall

Curtain Wall Opening

Wanneer een gemodelleerde Curtain Wall geselecteerd wordt dan kunnen de steunprofielen daarvan gewijzigd worden. Indien bijvoorbeeld een raam dient voorzien te worden dan kan dat. Het beste is dat daarvoor gewerkt wordt in een vooraanzicht (aanzicht of snede).

Selecteer de Curtain Wall en in de Revit Ribbon “Edit Profile” tool. Er wordt overgeschakeld naar een modus waarin de vorm van de curtain Wall aangepast kan worden, zoals bijvoorbeeld het maken van een opening voor een raam.

Wanneer een extra opening gemaakt wordt in de lamellenwand dan zullen er twee extra steunprofielen geplaatst worden aan de verkeerde kant van de opening. Om dit te corrigeren, selecteer ‘unpin’ en pas daarna het type aan (links wordt rechts en omgekeerd).

En dit zijn de stappen om dit te doen:

• Selecteer het steunprofiel dat gewijzigd dient te worden
  • In de Revit Ribbon klik op het commando ‘unpin’

• Daarna kan het type aangepast worden

Voeg toe of verwijder steunprofielen

Om steunprofielen te verwijderen of toe te voegen in de lamellenwand.

Om een steunprofiel te verwijderen, selecteer een profiel met de tab toets. Eens geselecteerd, unpin en delete.

Om een steunprofiel toe te voegen moet eerst een nieuw curtain wall grid aangemaakt worden. Stapsgewijs betekent dit:

• Selecteer het Architecture Panel in de Revit Ribbon
  • Selecteer Curtain Grid in de Ribbon

• Dan kan een horizontale of een vertikale extra grid toegevoegd worden op de plaats van de cursor
    • Vertikaal: Dit laat toe om een extra vertikale mullion te plaatsen
    • Horizontaal: Dit zal de vertikale mullion in twee delen splitsen
  • Wanneer een vertikale grid gemaakt wordt dan wordt er automatisch een steunprofiel geplaatst (zoals gedefinieerd in het Curtain Wall Type)
  • Wanneer een horizontale grid gemaakt wordt dan gebeurt dit niet automatisch en is een manuele actie nodig.

Bestaande grids kunnen ook aangepast worden. Om dit te doen, plaats een Dimension Line op 2 (of meer) grids. Selecteer de grid die aangepast dient te worden, unpin en klik op ‘Activate Dimensions’. De afmeting kan nu aangepast worden naar de gewenste waarde.

Ontdubbeling Curtain Wall

Zoals reeds vermeld, Revit splitst Curtain Wall Types met zowel lamellen als steunprofielen telkens visueel. Indien een continue lamellenwand (met maximaal mogelijke lengte van de lamel), dan dient de gecombineerde lamellenwand ontdubbeld te worden. Met ontdubbeling wordt bedoeld dat er op dezelfde plaats een curtain wall getekend wordt met enkel de lamellen en een andere curtain wall met enkel de steunprofielen. Dit kan gebeuren door copy/paste van een curtain wall op dezelfde locatie.

De werkmethodiek voor deze oplosssing is dat er eerst gewerkt wordt met de gecombineerde lamellenwand waarin openingen gemaakt worden en waarin dan extra steunprofielen worden aangebracht voordat de wand ontdubbeld wordt. Anders is het dubbel werk.